Actueel: LinkedIn en je bedrijf

Waarschijnlijk is het je al opgevallen: LinkedIn heeft een nieuwe look. 17 juli jl. is deze live gezet in Nederland. Deze verandering maakt LinkedIn nog iets socialer. De nieuwe ‘look and feel’ is bedoeld om het platform gebruiksvriendelijker te maken. Ook is het nu mogelijk om op artikelen in ‘LinkedIn Today’ te reageren en ze te ‘liken’. Verder kan elke gebruiker nu zien wat ‘trending’ is in het eigen netwerk. Zo kun je makkelijk op de hoogte blijven van alles wat relevant is voor jou persoonlijk. Deze veranderingen zijn een mooi moment om eens opnieuw te bekijken wat LinkedIn op dit moment precies voor je bedrijf kan betekenen. Naast het vinden van en in contact komen met nieuwe werknemers, kun je als bedrijf LinkedIn ook inzetten voor het genereren van nieuwe leads, het bereiken van potentiële klanten en het vergroten van betrokkenheid met je doelgroep. In dit blog behandel ik een aantal mogelijkheden op LinkedIn die je hiervoor kunt gebruiken.

Company Page

Allereerst begin je natuurlijk met een ‘Company Page’. Een voordeel is hier te behalen, omdat een hoop bedrijven deze functionaliteit nog niet ten volste benutten. Met een goedgevulde en goedgebruikte ‘Company Page’ kan je je onderscheiden van je concurrenten. Ten eerste heb je om gehoord te worden volgers nodig. Promoot je aanwezigheid op LinkedIn dan ook op je website, blog en andere sociale media kanalen. Wanneer er potentiële volgers op je ‘Company Page’ landen, moet er een reden zijn waarom ze je zouden volgen. Daarom moet je ervoor zorgen dat de pagina op elk gebied goed gevuld is. Dus niet alleen de basis informatie, maar ook je producten en services en bijvoorbeeld een RSS-stream van je blogposts (als je je blog met regelmaat bijhoudt). Verder kun je door middel van ‘Company Updates’ relevante content met je volgers delen. Deze updates zijn ook weer te ‘liken’ en te delen door anderen. Met regelmatige updates herinner je je volgers waarom het interessant is om jou te blijven volgen en laat je zien dat je betrokken bent. Verder kun je je volgers, werknemers en klanten vragen om een ‘recommendation’ te schrijven. Deze komt op je pagina en laat zien dat derden een positieve ervaring hebben met je bedrijf.

Slideshare

Op 3 mei werd op het blog van LinkedIn de samenwerking met Slideshare bekend gemaakt. Deze optie is erg bruikbaar voor professionals op LinkedIn. LinkedIn is niet zo goed visueel aan te passen als bijvoorbeeld Facebook. Door het toevoegen van presentaties met behulp van Slideshare kan je jezelf als professional en je bedrijf toch visueel voorstellen. Omdat veel bedrijven het al gewend zijn om met presentaties hun merk en producten weer te geven is dit een mooie manier om jouw profiel en daarmee jouw bedrijf door middel van content onderscheidend te maken.

Ads

Net als Facebook en Google, heb je ook de mogelijkheid om te adverteren op LinkedIn. Op LinkedIn bestaan er twee mogelijkheden om te adverteren: LinkedIn Ads en LinkedIn Marketing Solutions. Afhankelijk van je doel en budget kies je voor welke je gaat. Marketing Solutions is speciaal voor ‘branding’ en is alleen voor bedrijven met een budget van 25.000 dollar per kwartaal. Er wordt betaald per ‘view’ en een ‘Account management Team’ zit bij de prijs inbegrepen. Deze optie is dus vooral voor de al succesvolle gevestigde merken. LinkedIn Ads is een betere optie als je gaat voor een lager budget en het je doel is om leads en ‘direct response’ te genereren. Het werkt vrijwel hetzelfde als Facebook en Google Ads. Het is selfservice, ‘auction based’ en je kunt kiezen tussen ‘pay per click’ (cpc) en ‘pay per view’ (cpm) afhankelijk van je doel. Wanneer je leads wilt genereren of bezoeken aan je website ben je op zoek naar directe actie en kies je voor ‘pay per click’, maar wanneer je je ‘brand awareness’ wilt verhogen kun je beter voor ‘pay per view’ gaan. De vier stappen naar succes zijn:
1. Begin met duidelijke meetbare doelen.
2. Bepaal welk publiek je wilt bereiken.
3. Spreek dit publiek direct aan om ze te bereiken.
4. Houdt de campagne continu in de gaten om deze gaandeweg te optimaliseren.

Groups

LinkedIn Groups bieden mogelijkheden voor merken en bedrijven omdat ze bestaan voor gemotiveerde leden die actief zoeken naar connecties die geïnteresseerd zijn in dezelfde topics als zij. Via Groups kunnen bedrijven zich dus mengen in deze professionele conversaties. Wanneer je je bijdrage goed plant en je je betrokkenheid toont trek je vanzelf het juiste publiek aan. Groups bieden dus een mogelijkheid om publiek aan te trekken en betrokken relaties met je klanten te creëren. Groups kun je als bedrijf op twee manieren benaderen: Je kunt actief worden in al bestaande Groups en je kunt zelf een Group creëren. In een bestaande Group kun je je bedrijf promoten door een ‘top influencer’ te worden. Dit kun je worden door actief deel te nemen aan de Group en relevante content te plaatsen en ‘polls’ en discussies te starten. In het ‘Promotional’ gedeelte van de Groups kun je zelfs ongegeneerd reclame maken voor je bedrijf, omdat leden daar actief zoeken naar bedrijven. Een stapje verder is om zelf een Group te beginnen. Dit moet je alleen doen als je er veel tijd voor inplant, helemaal in het begin. Ten eerste moet je bedenken waarom je de Group begint, wat precies het doel is en hoe je deze gaat behalen. Dan moet je de Group opzetten. Handig is om in de naam jouw merk te noemen, om een custom Group logo te gebruiken, email templates te maken (hoe verwelkom je bijvoorbeeld nieuwe leden?) en een gedetailleerde treffende beschrijving van de Group te schrijven. De derde stap is om de nieuwe leden een reden te geven om lid te worden. Je kunt bijvoorbeeld een welkomstvideo plaatsen, een relevant blog streamen, discussie aanmoedigen en gebruik maken van content van derden. Dan is het tijd om leden naar je Group te krijgen. Dit kan door middel van targeted LinkedIn Ads, traditionele marketing en door nieuwe leden aan te moedigen om zich voor te stellen. Hoe hou je deze nieuwe leden vast? Dat doe je door betrokkenheid te creëren. Zorg voor interessante posts, vraag je leden om hun mening, erken actieve leden en hun bijdrages, stuur één keer per week ‘Announcements’ waarmee je de leden weer even herinnert aan het bestaan en nut van de Group en ‘feature’ de interessantste discussies. Op deze manier laat je zien dat je als bedrijf betrokken bent bij de Group en je graag bijdraagt aan de discussies op jouw vakgebied. En wat is betere promotie dan oprechte betrokkenheid?

Events

Nog een leuke mogelijkheid van Linkedin zijn de ‘Events’. Iedereen kan een Event aanmaken. Je kunt ze dus ook gebruiken om netwerkborrels te organiseren of om zakenrelaties uit te nodigen. In het event komt te staan wie komen, je kunt gasten uitnodigen en de events kunnen door iedereen gedeeld worden via Twitter, Facebook en LinkedIn.

Wil je nòg meer weten?!
Bekijk hier de checklist voor succesvolle ‘Company Pages’.
Lees hier over de samenwerking van LinkedIn met Slideshare.
Bekijk hier een uitgebreide webinar over het inzetten van LinkedIn Ads en LinkedIn Management Solutions.
Lees hier een uitvoerige handleiding over LinkedIn Groups.
En leer hier hoe je een ‘Event’ aanmaakt.

Wil je hierop reageren?
Tweet naar @merge_media.
Of stuur ons een bericht op Facebook.

Vind je dit net zo interessant als wij?
Drink eens een inspirerende kop koffie met één van onze social media experts.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: