Betrokkenheid: Bij AAHG

Interne communicatie om medewerkers op de hoogte te houden van ontwikkelingen binnen het bedrijf bestaat natuurlijk allang. Het kan ook verschillende vormen aannemen zoals een personeelsblad of het intranet. Het mist alleen wel wat. Interne communicatie hoeft niet alleen maar om zenden te gaan, het kan interactiever, het kan leuker en het kan gezelliger. Interne communicatie kan ‘Social’. En sociale interne communicatie betekent een betere en meer betrokken relatie met de medewerker. Dit is precies wat ABN Amro Hypotheken Groep ook wilde en daarom zullen we in deze case-study AAHG’s interne Facebookgroep behandelen als illustratie van succesvolle ‘social’ interne communicatie.

Kanaal

Om de interne communicatie van AAHG ‘social’ te maken is gekozen voor een besloten Facebookgroep. Waarom Facebook? Facebook leent zich van nature ontzettend goed voor sociale interactie. Het nodigt uit om content te plaatsen, te delen, erop te reageren en het te ‘liken’. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat bijna iedereen op Facebook zit. Niet voor niets wisselen mensen vaak hun Facebook uit in plaats van telefoonnummers. En “voeg me even toe op Facebook” is ook een uitspraak die iedereen weleens heeft gehoord. Inloggen op Facebook behoort voor velen tot dagelijkse kost, sterker nog steeds meer mensen zijn door middel van hun Smartphone 24/7 online. Het is een stuk laagdrempeliger dan bijvoorbeeld LinkedIn. Laagdrempeligheid en het gevoel van een gemoedelijke leuke en veilige omgeving is belangrijk om de Facebookgroep van AAHG goed te laten lopen. Om deze redenen is gekozen voor een besloten groep. De medewerkers moeten zich op hun gemak voelen in de groep om casual met elkaar en het bedrijf in contact te komen en te blijven. Om de drempel nog verder te verlagen is er ook een video gemaakt waarin de medewerkers precies kunnen zien hoe zij hun privacy-instellingen zo kunnen aanpassen dat collega’s op de Facebookgroep alleen kunnen zien wat de medewerker wil dat ze kunnen zien.

Activatie

Maar waarom zou een medewerker op Facebook lid willen zijn van de AAHG Faceboekgroep? Daar is activatie voor nodig! Activatie hoeft echter niet dwingend te zijn. Er is gekozen voor organische groei. De pagina moet aantrekkelijk genoeg zijn voor de medewerker om uit zichzelf lid te willen worden. Ten eerste bestaat er een sociale druk om lid te worden; omdat de collega’s om je heen dat ook zijn. Ten tweede plaatsen de leden van de groep en AAHG zelf unieke content: Deze content is niet terug te vinden op het intranet of in het personeelsblad. Kortom als je niks wilt missen, moet je wel lid worden. Verder helpen kleine aardigheidjes ook nog een beetje. Bij de AAHG Facebookgroep krijgt elk 50e lid bijvoorbeeld een blikje “Facebook Babbelaars” als bedankje.

Content

Na het lid worden van de groep moet er wel iets zijn wat de medewerker vasthoudt als lid. Het moet voor het lid relevant zijn: Het moet bereiken, boeien en binden. Content maakt hierin het verschil. Content wordt door de leden geleverd, maar moet ook door het bedrijf zelf toegevoegd worden. AAHG heeft gekozen voor content in drie varianten: Maatschappelijk Betrokken Ondernemen, Business en Fun. MBO is een belangrijk onderdeel van AAHG. Door op de Facebookgroep hier aandacht aan te besteden wordt de medewerker hierbij betrokken en volgt er een saamhorig gevoel. Dit kan natuurlijk alleen maar ten goede komen aan MBO en de activiteiten die hieromheen worden georganiseerd. Business houdt de medewerkers in de ‘loop’ en Fun houdt de groep gezellig en leuk. De combinatie van deze content zorgt ervoor dat de content relevant blijft, maar houdt het ook leuk genoeg om betrokken bij te zijn.

Apps

Een extra leuke toevoeging tot een Facebookgroep kan een App zijn. Facebook biedt de mogelijkheid om toepassingen te gebruiken. Dit kan de ervaring van de groep intensiveren en het lid daardoor nog beter binden. Het EK is bezig en AAHG’s Faceboekgroep heeft hier goed op ingespeeld met een EK Poule App. De medewerkers van AAHG die lid zijn van de groep kunnen meedoen aan de poule, leuke prijzen winnen en -misschien nog wel het belangrijkst- zien wie van de collega’s het goed doet en wie helemaal niet. Dit kan dus ook weer een extra reden zijn om lid te worden en lid te blijven.

Resultaten

Allemaal leuk en aardig die Facebookgroep van AAHG, leuke theorieën, maar wat zijn de resultaten? De resultaten liegen er niet om: Het doel werd gesteld op 350 leden na een half jaar en 650 na een jaar. Vandaag op 19 juni, een kleine twee maanden na de start, staat het ledental al op 209 en het ledental blijft gestaag groeien. Er is gekozen voor een olievlekwerking. Dit houdt in dat de leden die lid zijn enthousiast worden en langzamerhand collega’s ook enthousiast maken om lid te worden. De groep loopt erg goed. De content hangt nu al niet helemaal meer af van AAHG alleen, omdat de leden zelf ook actief posten, liken en reageren. Sommigen zetten er persoonlijke berichten op: Bijvoorbeeld de aankondiging van een geboorte. Anderen delen meer werkgerelateerde zaken om te laten zien waar ze mee bezig zijn.

Kortom de Facebookgroep van AAHG is een gezellige en leerzame omgeving geworden. De medewerkers van AAHG zijn meer betrokken dan ooit tevoren!

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: