Actueel: The social games

De Olympische Spelen van 2012 speelden zich af in Londen? Neejoh! Echt? Fysiek is dat natuurlijk wel waar, maar er is nog een andere plek waar de Olympische Spelen zich dit jaar afspeelden, namelijk op de Sociale Media en in het bijzonder: Twitter! Iedereen met een Twitter account had een front row seat. Niet voor niets worden de Olympische Spelen van 2012 de eerste Social Games genoemd, de Twitterlympics, de Social Olympics, de Twitter Games.

Maar waarom dit jaar? Tijdens de Spelen van 2008 bestonden de Sociale Media toch ook al? Dat is waar, maar het gebruik van Facebook en Twitter was toen nog niet mainstream. Facebook had toen nog grote concurrentie van MySpace (en in Nederland Hyves) en Twitter werd toen nog vooral gebruikt door nieuwe media nerds. Facebook groeide van 100 miljoen gebruikers in 2008 naar 900 miljoen nu en Twitter van 6 miljoen naar 140 miljoen Twitteraars. Zoveel gebruikers, zoveel second screens, zoveel meningen: Dat beloofde heel wat voor de Sociale Spelen dit jaar. En het is waargemaakt! Hier volgt een opsomming van de leukste, meest dramatische en opmerkelijke gebeurtenissen van de Spelen in de Twittersphere.

Opening
De openingsceremonie begon al spectaculair: De Queen Mother werd hoogstpersoonlijk door James Bond afgeleverd per parachute en Sir Paul McCartney zong ‘The End’ en ‘Hey Jude’. Is dat epic of is dat epic? Twitter had ook een vernieuwende rol tijdens de opening. Niet alleen stuurde de legendarische Mister Bean een tweet terwijl hij verveeld met het orkest meespeelde(vanaf 00:45), ook Sir Tim Berners-Lee, de grondlegger van het WWW (!), nam deel aan de ceremonie en stuurde der één. De grondlegger van het WWW! Zijn tweet was dan ook ruim 10.000 retweets waard. Als Trending Topic won Mister Bean het tijdens de opening.

[blackbirdpie url=”https://twitter.com/timberners_lee/statuses/228960085672599552″%5D

Australië
Het leuke aan deze Spelen is dat bijna elke atleet ook actief meedeed op de Sociale Media en weer vooral op Twitter. Dit is erg leuk, altijd vermakend, maar soms ook behoorlijk beschamend voor de atleet zelf. Stephanie Rice, Australische zwemster, kreeg het voor elkaar al vóór de Spelen in opspraak te komen. 23 juni tweette zij een foto van zichzelf in een behoorlijk klein bikinietje. Sommige volgers vonden dat ze niet meer mee mocht naar de Spelen (overdrijven is ook een vak). Ook haar teamleden Nick D’Arcy en Kenrick Monk bevonden zich in ‘heet water’ voor de Spelen begonnen door een geposeerde Twitpic van henzelf in een wapenwinkel in Santa Clara.

Griekenland
De eerste schorsing kon Voula Papachristou, Griekse springster, in der zak steken. Ze had zich nogal racistisch geuit over de in Griekenland wonende Afrikanen. De uitlating strookte niet met de gedachte van de Spelen en daarom werd ze voor aanvang nog uit de ploeg gezet, excuses hadden geen zin meer.
De tweet vertaald uit het Grieks las:

“Met zoveel Afrikanen in Griekenland, zullen de West-Nijl muggen in ieder geval ‘home made food’ eten.”

Zwitserland
Zwitserse voetballer Michel Morganella trad al gauw in Voula’s voetsporen. Ook hij werd naar huis gestuurd vanwege een racistische tweet. Deze ging over de Zuid-Koreanen nadat Michel’s team van ze verloren had.
Zijn tweet las:

“Ik wil al die Zuid Koreanen in elkaar slaan! Stelletje mentaal gehandicapte mongolen!”

Verenigde Staten
Aly Raisman, Amerikaans turnster, maakte helemaal een mooie blunder. Ze stuurde een Direct Message naar al haar volgers over haar plan om met de mannelijke turners uit te gaan in Londen. Dit was alleen niet bedoeld voor al haar volgers, die moesten namelijk denken dat ze braaf op tijd naar bed ging. Ze maakte het nog erger door te proberen de DM te wissen (hoe naïef) en te tweeten dat ze zin had om vroeg te gaan slapen. Te laat, damage was done.

Engeland
Behoorlijk triest is het Twitter-moment van Tom Daley, Brits schoonspringer. Tim haalde veel support uit zijn Twitter volgers, maar nadat hij had verloren, bleek hij niet alleen maar aardige tweets te ontvangen. Een zeventienjarige jongen werd opgepakt nadat hij tweette dat Daley’s vader teleurgesteld in de schoonspringer zou zijn geweest. Extra kwetsend was het omdat zijn vader was overleden in de aanloop naar de spelen.

Dit zijn de meest spraakmakende schandalen, maar gelukkig waren er ook een hoop hele leuke hoogtepunten op Twitter tijdens deze Sociale Spelen.

Olympische camera’s
Naast 5 twitteraccounts waaronder de algemene en één speciaal met informatie voor de bezoekers, hadden verschillende camera’s ook hun eigen twitteraccount. Deze tweetten mooie plaatjes uit hoeken waar je anders nooit zou komen.

Usain Bolt
Jamaicaans sprinter Usain Bolt heeft toch wel het goud gewonnen in de Twitter Games. Na zijn overwinning op de 100 meter gingen 74.000 TPM (Tweets Per Minute) over deze atleet. Maar it gets even better: Na zijn overwinning op de 200 meter brak hij opnieuw het record met 80.000 TPM. Petje af.[blackbirdpie url=”https://twitter.com/twitter/status/233678287744954368″%5D

Google Doodles
Ook Google was Olympic-crazy. Google verandert wel vaker het Google logo op de zoekpagina wanneer er een belangrijke gebeurtenis is. Tijdens de Olympische Spelen was dit niet anders. Verschillende sporten hebben in het logo voor een dag centraal gestaan. Maar Google veranderde het logo niet alleen in statische plaatjes, ze maakten er ook interactieve Doodles van. Het logo werd een spelletje. Hordelopen, basketbal, kanoën en voetbal hebben centraal gestaan in de interactieve logo’s.

Contact atleten en fans
Ook diende Twitter als een kanaal waarin atleten in contact konden komen met hun fans en andersom. Het overgrote deel van de sporters heeft een twitteraccount en gebruikt het om fans, vrienden, familie en andere geïnteresseerden op de hoogte te houden. Volgers konden op deze manier informatie, content en foto’s ontvangen die ze via andere media niet konden krijgen. Resultaat: Een soort van backstage gevoel en dat zorgt voor een andere beleving van de Olympische Spelen en de atleten. Op deze manier is het kijken niet alleen interactiever, de kijker raakt ook meer betrokken en loyaler. Ze willen dat de atleet weet dat hij gesteund wordt, maar ook met andere kijkers discussiëren. Om deel te nemen in dit voortdurende gesprek is het nodig om de Spelen en de atleten goed te blijven volgen. Meerdere atleten hebben laten weten (al dan niet in een tweet) dat ze de steun op Twitter (en andere sociale media kanalen) een toevoeging vonden op hun eigen ervaring van de Spelen.

London Eye Ferris Wheel
Het reuzenrad van Londen bleef niet achter deze Social Games. Het licht van het reuzenrad verandert door het sentiment op Twitter. Dat wil zeggen dat een programma de tweets in Londen over de Olympische Spelen verzamelt en daarmee beslist welke kleur het rad is. Op deze manier wil EDF Energy de energie van de stad letterlijk vangen en gebruiken. De Olympische Spelen zijn afgelopen, maar het kleuren van het rad gaat door tot het einde van de Paralympics. Pretty cool, huh?

@2012TicketAlert
Adam Naisbitt zocht last-minute kaartjes voor de turnfinale voor zijn verloofde. Hij gebruikte zijn kennis als web developer en maakte een onofficiële Twitterfeed die mensen hielp om lege plaatsen te lokaliseren en kaartjes te kopen. Deze feed werd in eerste instantie gelijk geblokkeerd door Ticketmaster, omdat het gezien werd als concurrentie. Dit bracht gelijk protest van 30.000 Twitteraars die de feed volgden. In dit geval was er wèl zoiets als “bad press”, dus de beslissing werd teruggedraaid. Het mooie aan deze feed is dat de lege stoelen efficiënt werden gevuld, meer sportfans de kans kregen om toch aanwezig te zijn en dus een hogere verkoop. Deze feed is niet gemaakt om geld mee te verdienen, maar om duizenden fans aan last-minute kaartjes te helpen. De feed gaat door tijdens de Paralympics.

Hier krijgen we al een hint van de traditionele media aanpak van de organisatie. Ook al wist de organisatie dat dit de “eerste Social Games” zouden worden, is de aanpak op veel punten niet optimaal geweest. Nieuwe media en vooral sociale media hebben een hele andere aanpak nodig dan traditionele media, maar omdat de manieren van traditionele media vertrouwd zijn, is toch gekozen voor de traditionele media aanpak. Dit is een behoorlijk foute inschatting geweest. Sociale media is niet net als traditionele media te controleren, het is immers sociaal en toegankelijk voor iedereen.

Olympische sociale media regels
Het IOC (International Olympic Committee) wist heel goed dat de Spelen van 2012 anders zouden zijn. Ze wisten dat Sociale Media een grote rol zou gaan spelen, daarom hebben zij regels opgesteld wat wel en niet mocht tijdens de Spelen. Heel naïef werd er gedacht dat sociale media met regels net zo te controleren zijn als traditionele media. Het probleem alleen met sociale media is dat de kritiek op regels opeens zichtbaar is en overal gehoord kan worden. Zo ook de kritiek op misschien wel de meest controversiële regel: Rule 40. Deze regel houdt in dat sporters niet mochten tweeten over hun sponsors die geen officiële sponsors van de Olympische Spelen waren. Dit is een serieus probleem voor veel sporters. Het deelnemen aan de Spelen betekent jaren training en dan zijn sponsors hun enige inkomen. Om die te mogen bedanken op je persoonlijke Twitteraccount lijkt dan toch niet meer dan logisch. We leven in een wereld waar we ‘freedom of speech’ toch vaak wel normaal vinden of in ieder geval gewenst. Deze regel heeft dan ook voor veel controversie opgeleverd. Via de hashtags #Rule40 en #wedemandchange protesteerden de atleten en supporters tegen deze regel. Opnieuw: In dit geval bestaat er wel zoiets als “bad press”.[blackbirdpie url=”https://twitter.com/DHarp100mH/status/229737883043504128″%5D

NBC, Twitter en Guy Adams
Deze is helemaal mooi. NBC is voorbeeld nummer 1 als bedrijf dat zich vasthield aan traditionele media waarden tijdens deze Social Games. Om kijkcijfers zo hoog mogelijk te krijgen, hebben ze bij NBC besloten de wedstrijden in Amerika pas tijdens Prime Time uit te zenden. Hierbij werd de kracht van sociale media even vergeten. De Amerikaanse kijker is via Twitter namelijk ook verbonden met de atleten en kijkers in andere landen, zij kregen de uitslagen dus live door via Twitter, maar moesten voor de beelden wachten tot Prime Time. En daar neemt de mediagebruiker in deze tijd geen genoegen meer mee. Juist door al die verschillende kanalen waarmee je een event kan volgen, willen mensen de directe ervaring (en niet alleen online, maar ook op hun televisie). De hashtag #NBCfail was born. Ook al zond NBC altijd al dit soort evenementen vertraagd uit, nu hebben de kijkers op Twitter een stem en die laten ze horen ook. Guy Adams, een Amerikaanse journalist, baalde ook, gebruikte de hashtag en tweette het e-mail adres van Gary Zenkel van NBC, omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de vertraging in de uitzendingen. Hierop werd Guy’s twitteraccount offline gehaald. Ook dit ging met een hoop controversie gepaard. Het zou de vrijheid van meningsuiting schenden en Twitter had censuur gepleegd voor hun commerciële partner NBC, ook al zijn ze daar normaal zelf op tegen. De volgende dag was Guy’s twitteraccount weer online en had Twitter haar excuses gemaakt aan de journalist.[blackbirdpie url=”https://twitter.com/guyadams/status/228973760785547264″%5D

De Spelen van 2012 zijn niet voor niets gedoopt tot de eerste Social Games. Op het gebied van Twitter hebben deze Spelen een hoop hoogtepunten gehad, veel meer dan dieptepunten, maar de dieptepunten krijgen veel aandacht. En het kan beter. Gelukkig wel! Dit waren de eerste babystapjes en als het IOC en traditionele mediapartijen zoals NBC het willen, kunnen ze hiervan leren en het de volgende Spelen een stuk beter aanpakken. Uit de dieptepunten is af te leiden dat de organisatie en de traditionele media de sociale media aan willen pakken op een voor hun vertrouwde manier. Dit werkt niet en dat is gebleken. Er moet niet van alles verboden worden. Hoe meer er verboden wordt, hoe sterker de tegenstand. Beter is om atleten training te geven in het gebruik van sociale media. En het besef dat sociale media geen concurrentie is, maar complementeert zou zeker voor succes zorgen. Sociale media halen geen consumenten weg bij de traditionele media. Nee, als het goed wordt aangepakt kan het zelfs extra consumenten naar de traditionele media voeren. Wanneer men echt in het gesprek op Twitter deel wil nemen, zal hij het event zo direct mogelijk moeten volgen. Televisie kan hèt medium zijn om in deze behoefte te voorzien. De huidige mediagebruiker wilt informatie live en niet achteraf. De sociale media zorgen voor een groter gevoel van betrokkenheid en zorgen voor consumenten die meer en loyaler gebruik maken van traditionele media (wanneer deze media in de behoefte voorziet).

Persoonlijk hoogtepuntje
En dan nu mijn hoogtepunt van de Spelen: The Return of The Spice Girls tijdens de sluitingsceremonie! Met 116.000 TPM was dit blijkbaar niet alleen voor deze twitteraar het hoogtepunt…
Geniet:


Update 16-8: Oh jeetje.. De Copyright politie heeft de beelden alweer van Vimeo en YouTube gehaald. Kijk hier de YouTube video op het officiële kanaal van het IOC.

Wil je hierop reageren?
Tweet naar @merge_media.
Of stuur ons een bericht op Facebook.

Vind je dit net zo interessant als wij?
Drink eens een inspirerende kop koffie met één van onze social media experts.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: