Betrokkenheid: Bij het Groene Hart

Je hebt een ‘likeable’ merk, maar hoe maak je dat zichtbaar? Sociale media kunnen dit goed weergeven. Waar traditionele media gillen dat ze ‘likeable’ zijn, laten merken via sociale media zien dat ze ‘likeable’ zijn door de fans van het merk zichtbaar te maken. Ze hoeven niet te roepen dat ze het zijn, want hun zichtbare interactieve fans zijn het bewijs. En hoe meer fans en interactiviteit hoe meer nieuwe potentiële nieuwe fans worden bereikt. Zo is ook het Groene Hart een ‘likeable’ merk en daarom laat ik je in deze case-study zien hoe deze onzichtbare al bestaande fans zichtbaar zijn gemaakt met behulp van Facebook. Lees gerust even verder.

Doel

Het Groene Hart dat kent natuurlijk iedereen. Maar even voor de zekerheid: Het Groene Hart is de streek tussen Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. En de naam is goed gekozen, want je raadt het al: Het is er behoorlijk groen! Vanuit de Randstad ben je er dus zo en je kan er van alles doen: Gewoon van de natuur genieten, watersporten, overnachten, cultuur snuiven,w ellness, bij de boer op bezoek en ga zo maar door. What’s not to like?
De doelgroep die het Groene Hart zichtbaar wilde hebben en waarmee het in contact wilde komen is de lokale bewoners van het Groene Hart. Maar hoe pak je dat aan? Facebook is een mooi kanaal waar fans gegenereerd en zichtbaar gemaakt kunnen worden. Ook kan je hier in gesprek met je doelgroep en de doelgroep kan jouw merk weer delen met nieuwe potentiële fans. Het doel was dus om de in-groep, de al bestaande fans, beter te betrekken bij het merk. Op die manier wordt een sterke loyale fanbase gecreëerd. Wanneer deze fanbase er is, zal het merk zich viraal verspreiden. Want iedereen deelt graag mooie en leuke dingen met zijn vrienden en familie!

App

Hoe ‘likeable’ het Groene Hart ook is, de meeste mensen/fans zullen niet uit zichzelf deze pagina opzoeken en ‘liken’. Daarom hebben we een App voor het Groene Hart ontwikkeld. Deze App hield een verkiezing in: “Het mooiste plekje van het Groene Hart in 2012”. In deze App plaatsten we vijf plekken in het Groene Hart. Op deze plekjes konden de fans stemmen met een ‘like’. Het Groene Hart kent natuurlijk veel meer plekjes dus er bestond ook de mogelijkheid om zelf een plekje te uploaden en te nomineren voor de titel. Dit werd dan ook gretig gedaan door de fans van het Groene Hart.

Activatie

Ok, we hebben nu een pagina en een App. Maar zoals eerder al gezegd zullen weinig mensen de pagina en dus ook de App zelf opzoeken. Daarom moest ervoor gezorgd worden dat de App de mensen vond. Om de App te promoten hebben we gebruik gemaakt van Facebook Ads. De target was vooral de bewoners van de omgeving rond het Groene Hart. Zo was er verkeer naar de App, de pagina en dus naar het Groene Hart als merk. Verdere activatie vond plaats door de interactiviteit van het Groene Hart op de pagina. Het Groene Hart hield de fans op de hoogte van de tussentijdse resultaten van de verkiezing en zo bestond er content voor de fans om te delen met hun Facebook vrienden. Maar waarom zou je er op stemmen en waarom zou je het daarna delen? Het keyword is: Trots! Waarom zou je stemmen? Omdat de content relevant is voor jou persoonlijk. Omdat jouw trots, jouw buurt, jouw lievelingsplekje het moet winnen van de rest van het Groene Hart! Wanneer je gestemd hebt activeer je je vrienden ook zodat jouw plekje dichterbij de overwinning komt. De trots trekt en bindt en loyaliteit laat de fans blijven en delen.

Resultaten

Mooie theorieën, maar belangrijker: Harde cijfers, resultaten! Die zijn er en ze liegen er niet om. De campagne liep van 4 juni tot en met 16 juli. Tijdens deze campagne is het aantal ‘likes’ van de Groene Hart pagina meer dan verdubbeld met 3495 ‘likes’ tot 6879 ‘likes’. 2602 direct via de Facebook Ads en 893 viraal. Viraal wil zeggen dat deze mensen op de pagina terecht zijn gekomen door gedeelde content van het Groene Hart en haar fans. Niet alleen de ‘likes’ zijn ontzettend snel gestegen, maar ook de interactiviteit en daarmee de betrokkenheid en de loyaliteit van de fans. De fans posten gretig berichten op het prikbord, reageren op de foto’s en statussen en gaan met het Groene Hart en elkaar in gesprek. Het Groene Hart en haar Facebookpagina leeft!

Wil je hierop reageren?
Tweet naar @merge_media.
Of stuur ons een bericht op Facebook.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: