Q&A: Kitty Leering over PICNIC’12

PICNIC is een toonaangevend Europees platform voor innovatie en creativiteit dat functioneert als accelerator en incubator voor vernieuwende ideeën, concepten, producten en services. Megatrends worden aangepakt en oplossingen worden gezocht op gebied van technologie, business, maatschappij en milieu. Gedurende het jaar organiseert PICNIC verschillende evenementen rondom een centraal thema, met het tweedaagse festival in september als grootste evenement. Lees vooral even verder en laat je overtuigen om (ook) dit jaar aanwezig te zijn.

Dit jaar is alweer de zevende editie. Het festival trekt een gevarieerd publiek van over de hele wereld. Wat het publiek bindt is dat ze nieuwsgierig, betrokken en op actie gericht zijn. PICNIC biedt een platform voor professionele en persoonlijke groei en dient als een plek om gelijkgestemden te vinden voor eventuele samenwerking. PICNIC en haar bezoekers willen een actieve rol spelen in het vormen van een betere toekomst. Kitty Leering is verantwoordelijk voor de programmering en vertelt over PICNIC Festival 2012 en PICNIC in het algemeen.

Wat is jouw rol bij PICNIC?

“Ik ben sinds 2009 verantwoordelijk voor de programmering van alle PICNIC activiteiten. Daarvoor was ik project manager van PICNIC en verantwoordelijk voor de gehele organisatie en realisatie van het festival. Ik ben er al vanaf het begin bij (eind 2005) en heb de fantastische ontwikkeling van het evenement mee mogen maken.”
Hoe word jij als organisator geïnspireerd en/of verrast tijdens het festival?
“Door sprekers die een klik maken met het publiek. Vaak zijn dit de verhalen waaruit duidelijk de persoonlijke passie en betrokkenheid van de spreker blijkt. Daarnaast ben ik dol op onze labs, waar deelnemers met elkaar iets creëren. Vaak kennen de deelnemers elkaar niet en hebben ze hele verschillende achtergronden. Er moet zodoende extra moeite worden gedaan om elkaar te leren kennen, echt naar elkaar te luisteren en met elkaar tot oplossingen te komen. Die diversiteit is horizon verbredend en het is fantastisch om te zien hoe bezoekers helemaal geïnspireerd en vol energie uit zulke werksessies komen.”

Wat is het thema van PICNIC’12 en waarom juist dit?

“We hebben gekozen voor het thema ‘New Ownership: the Shift from Top Down to Bottom Up’. Het is grappig genoeg een thema dat we al vanaf de eerste PICNIC intensief hebben behandeld. Want deze ‘shift’ is natuurlijk al een hele tijd gaande, versneld door de komst van het internet. We hebben uitgebreid gesproken over de verstorende effecten in de media-industrie die hun business modellen opnieuw tegen het licht moesten houden. Muziek en informatie waren immers niet meer het exclusieve domein van de media industrie, maar waren, al dan niet illegaal, gratis van het net te halen. We hebben het effect van ‘openheid van informatie en participatie’ op overheid (open government), journalistiek (citizen journalism) en wetenschap (citizen science) geadresseerd. In 2009 hebben we het gehad over de rol van social media in oorlogssituaties (‘War2.0’), maar ook naar de kansen en uitdagingen die social media bieden voor het bedrijfsleven. Wij hebben uitgebreid stilgestaan bij de Maker en Do-it-yourself bewegingen die juist de consument en burger weer aan het roer zet. Wat voor jullie lezers onder andere interessant is, is de ontwikkeling die Doc Searls, een van de sprekers over dit onderwerp tijdens PICNIC Festival 2012, beschrijft in zijn boek: ‘The Intention Economy’, waarbij hij aangeeft dat consumenten, niet verkopers de markt gaan bepalen. Door individuen onafhankelijk te maken van controlerende organisaties en door hen in staat te stellen te engageren met merken, wat hij noemt Vendor Relationship Management (VRM), zullen zij de markt bepalen.

De reden dat we ‘New Ownership’ dit jaar toch zo groots op de agenda zetten is dat we deze trend nu in alle domeinen zien terug komen. Ook in gezondheidszorg (‘Quantified Self’ en ‘DIY Biotech’) en educatie (Open Universiteiten). Dat betekent dat we nu rustig mogen spreken van een megatrend, iets dat de hype ver voorbij is en dus niet meer zal verdwijnen, maar alleen maar sterker zal worden. En dat heeft verstrekkende consequenties voor onze huidige maatschappij die gebouwd is op topdown principes. En daar willen we het met onze bezoekers over hebben.”

Wat is jouw verwachting van PICNIC Festival 2012?

“We merken, uit reacties op onze communicatie en in gesprekken, dat er een enorme interesse is voor dit onderwerp. Iedereen die we hebben gesproken, voelt dat er grote veranderingen aankomen, zowel positief als negatief. Ik verwacht dan ook dat we dit jaar op een zeer betrokken publiek mogen rekenen. Van de workshops en sessies verwacht ik dat er samenwerkingen opgestart zullen worden, dat mensen die elkaar anders niet zo snel zouden treffen, elkaar ontmoeten en nieuwe verbanden leggen die verder gaan na het festival. Wij zijn een accelerator en incubator voor goede ideeën en sinds 2011 kunnen bedrijven het hele jaar door meedenken en mensen uit verschillende sectoren ontmoeten via onze Business Club en de Mash Up evenementen.”

Waarom is het interessant voor merken en (media)bedrijven om PICNIC’12 te bezoeken?

“Ik denk dat PICNIC vooral interessant is voor strategen en innovators binnen merken en (media)bedrijven: Mensen die de strategische richting van hun bedrijf en merk bepalen. Om dat goed te kunnen doen, heb je een idee nodig van hoe de context waarbinnen je merk of bedrijf opereert, zich zal ontwikkelen. Die context is je omgeving (planeet, maatschappij, economie, cultuur) waarin je actief bent en waarin je doelgroep zich beweegt. Bij PICNIC Festival vind je daarom ook mensen van divers allooi die allemaal hun perspectief bijdragen om het plaatje zo compleet mogelijk te maken.”

‘New Ownership: the shift from top down to bottom up’: Wat zie jij hierin als dé uitdaging voor traditionele (topdown) merken/bedrijven?

“Ik denk dat de grootste uitdaging voor merken en bedrijven is om een oprecht gelijkwaardige relatie met hun doelgroep te realiseren. Dat betekent dat je je doelgroep waarlijk serieus zult moeten gaan nemen als een mogelijke partner, vriend, gelijkgestemde ziel. Het woord ‘oprecht’ is daarbij essentieel. Dus elk merk/bedrijf zal daarom op zoek moeten gaan naar haar specifieke invulling van die nieuwe relatie.”

Het doel van PICNIC is om mensen en bedrijven samen te krijgen om samen een actieve rol te nemen in het vormen van de toekomst. Kun je een succesvol voorbeeld geven van een project dat via PICNIC ontstaan is?

“Er zijn vele samenwerkingsverbanden ontstaan via PICNIC. Maar de aansprekende, concrete resultaten die ik graag aanhaal zijn de uitkomsten van de competities die samen met partners worden georganiseerd. De twee bekendste zijn natuurlijk de ‘Green Challenge’ die we met de Nationale Postcode Loterij organiseren (700.000 euro prijzengeld voor de beste CO2 reducerende oplossingen) en de ‘Mobile Clicks’ van Vodafone voor de beste mobiele applicaties. Deze competities hebben veel innovatieve toepassingen mogelijk gemaakt, of op weg geholpen, zoals de ontwikkeling van een waterrecyclende douche (Green Challenge 2011) of de vermarkting van ‘Layar’ (Mobile Clicks 2009). Dit jaar lanceert Vodafone Foundation overigens de nieuwe competitie ‘Mobiles for Good’ om de beste ‘Mobile Health’ toepassing te vinden en te belonen. Ik verwacht daar ook veel van.”

Wat zou voor jou een succesvolle uitkomst zijn van PICNIC Festival 2012?
“Als onze bezoekers door PICNIC weer inspiratie, nieuwe inzichten en interessante relaties hebben opgedaan waarmee ze geholpen zijn in hun persoonlijke en zakelijke leven, dan ben ik een heel tevreden mens.”

Ik ben overtuigd! En jij? Zie ik jou ook 17 & 18 september @ PICNIC’12?

Wat? PICNIC’12
Waar? Het EYE Filminstituut, Amsterdam
Wanneer? 17 & 18 september

Bekijk het programma hier.
Koop je tickets hier.
Win tickets hier.

Wil je reageren?
Tweet @merge_media & @PICNICfestival.
Of stuur ons een bericht op Facebook.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: