Actueel: Crowdfunding
Crowdfunding: Hot or not? Zonder twijfel ontzettend hot en it keeps on getting hotter elke minuut. Ok, overdrijven is ook een vak.. Maar over het succes en de groei van crowdfunding is niets gelogen. In 2011 is er in Nederland 2,5 miljoen euro opgehaald door middel van crowdfunding en de verwachting is dat dit bedrag (en fenomeen) dit jaar alleen maar groeit. Als je inmiddels nog niet overtuigd was van de kracht van het individu, laat me je dan nu overtuigen!
Crowdfunding
Wat is crowdfunding precies? Eigenlijk zit de uitleg al in het woord: Een individu pitcht een idee en de crowd kan het financieren. Maar hoe dan? Voor crowdfunding bestaan verschillende platforms, hierop kan de initiatiefnemer zijn idee presenteren en zo kan de crowd zelf beslissen waarin ze investeren. Investeren kan in verschillende vormen: Donaties, beleggingen, leningen of een combinatie daarvan. Tegen de investering staat wel een tegenprestatie van de eigenaar. Volgens de cijfers van Douw&Koren slaagt grofweg 1 op de 2 crowdfunding projecten erin om het beoogde bedrag binnen te slepen. Verder haalt een succesvol project ongeveer 10.000 euro op. Het ophalen van al dit geld gebeurt vooral binnen het bestaande netwerk, het begint hier in ieder geval over het algemeen wel.
Psychologische werking van crowdfunding
Crowdfunding heeft een effect op de gevers. Dit effect wordt door psychologen ‘cognitieve dissonantie’ genoemd. Ja dus, en dan? Cognitieve dissonantie houdt in dat de mens de drang voelt het eigen gedrag op een logische manier te verklaren. Douw&Koren geven een voorbeeld van een experiment dat dit effect naadloos illustreert: Het lepeltjesexperiment. Studenten moesten als opdracht lepeltjes in pakken. Als extra opdracht moesten zij deze saaie bezigheid promoten bij andere mensen. De ene helft van de studenten kreeg voor deze extra opdracht 20 euro betaald en de andere helft maar 1 euro. Het resultaat was verwonderlijk: Aan het eind van de dag bleken de 1 euro studenten een stuk positiever over de bezigheid dan degenen die er 20 euro voor kregen. Wat blijkt? De studenten die er 20 euro voor kregen hoefden niet positief te zijn om de extra opdracht uit te voeren, ze deden het omdat ze er geld voor kregen. De 1 euro studenten moesten het echter niet van het geld hebben en moesten dus een logische redenering vinden waarom ze het deden: Het was ontspannen en meditatief, dit zou iedereen eigenlijk moeten doen! Op deze manier heb je dus positievere promotors, terwijl je nauwelijks iets uitgeeft. Conclusie: Wanneer je investeert (met tijd, moeite of geld), versterkt je onderbewuste achteraf de positieve kanten ervan en wordt de behoefte om deze ervaring te verspreiden geactiveerd. Hoppa, daar heb je een gepassioneerde ambassadeur voor je doel! Dit suggereert dat wanneer je individuen/klanten/gebruikers/donateurs/investeerders wilt binden aan je organisatie je niet per definitie je marketingbudgetten hoeft te verhogen. Nee, misschien is dat wel je grootste fout. De uitdaging is om mensen je project te laten meefinancieren zodat ze zichzelf hierna kunnen overtuigen van het belang hiervan.
Binding
Keywords voor crowdfunding zijn: Binding, betrokkenheid, passie, meedenken en verspreiden. Crowdfunding is meer dan doneren op het internet. Het gaat over het creëren, betrekken, mobiliseren en binden van een actieve gemeenschap rond het project waar geld voor nodig is. In eerste instantie helpt de crowd dus dit project door te investeren, maar hierna is het niet afgelopen. Er gebeurt iets moois: Ze veranderen in een betrokken tribe. Deze tribe bestaat uit trouwe klanten (ook voor toekomstige projecten) die meedenken en helpen verspreiden. Kortom: Gratis crowdsourcing en marketing!
Crowdfunding is een alternatieve manier om financiering te bewerkstelligen voor je product. Moest voorheen het geld via omwegen gezocht worden bij banken, investeerders en subsidies, komt het geld nu rechtstreeks van de meest enthousiaste fans. En wanneer passionele individuen bijdragen aan een project, is diezelfde bank ook nog eens eerder overtuigd, want blijkbaar zijn tientallen of zelfs honderden mensen er oprecht in geïnteresseerd. De donateur is je eerste klant. Omdat hij heeft geïnvesteerd in het product, heeft hij het product mede mogelijk gemaakt en zal deze graag verspreiden onder zijn kennissenkring en familie. De adoptie begint bij je eigen netwerk en verspreidt zich zo viraal verder.
Proof of concept
Een zeer succesvol voorbeeld van crowdfunding is WakaWaka. WakaWaka is een solar ledlamp ontwikkeld door Nederlanders om ‘licht te brengen in het donkere Afrika’. Deze lamp is bedoeld voor een doelgroep van 1,5 miljard mensen zonder of met weinig elektriciteit. Om ’s avonds te kunnen lezen of studeren worden vaak kerosinelampen gebruikt. Deze lampen zijn niet alleen duur, maar ook schadelijk voor de gezondheid. WakaWaka geeft meer licht, is niet schadelijk voor de gezondheid en heeft alleen zonlicht nodig om 16 uur te kunnen branden. Via een crowdfunding platform hebben de makers van WakaWaka 161% van het benodigde budget binnengesleept. Dit project is meer dan geslaagd en heeft een grote betrokken en loyale community achter zich. Waaronder niet de minsten: Bill Clinton, Al Gore en Jesse Jackson. Just saying.
Kortom crowdfunding illustreert de kracht van het individu door de macht te leggen bij degene met een goed idee en het individu dat daarin gelooft en er dus in investeert. Crowdfunding is interessant gebleken voor goede doelen, de creatieve sector en beginnende en gevestigde ondernemingen. Passie, loyaliteit en betrokkenheid zorgen ervoor dat de crowd beetje bij beetje jouw project geheel financiert en creëert daarbij ook nog de nodige buzz voor het verdere succes van je product.
Bron:
Douw&Koren
Meer
Lees hier verder als je nog meer wilt weten over crowdfunding.
Jeukt je portemonnee na het lezen van al dit moois? Dit zijn nou drie leuke platformen waar je projecten uit de goede doelen sector kunt steunen:
1%CLUB
Kiva
Pifworld
Wil je hierop reageren?
Tweet naar @merge_media.
Of stuur ons een bericht op Facebook.
Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.