Betrokkenheid: Google Doodle

Als we aan iets een voorbeeld zouden kunnen nemen, is dat toch wel aan Google. Google is de grootste zoekmachine op de wereld (of nouja, in het Westen). Google verzamelt informatie, ordent het en maakt het vindbaar voor gebruikers over de hele wereld. Maar Google is ook een merk en heeft het betrekken van haar consumenten en gebruikers goed onder de knie. Eén van de manieren die Google daarvoor gebruikt zijn haar Doodles.

Het begin
Doodles zijn de, vaak verassende, veranderingen aan het Google logo op de home pagina van Google. De allereerste was vooral bedoeld als grapje en een manier om de gebruikers van Google te laten weten dat de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, ‘out of office’ waren. Ze gingen namelijk naar het Burning Man festival van 1998. Het logo van Google kreeg daarom een poppetje achter de 2e ‘O’. Ook al was dit een vrij simpele aanpassing aan het logo, het was de geboorte van de Doodle: De verandering aan het logo dat steeds vaker wordt ingezet om persoonlijke, nationale en internationale gebeurtenissen te vieren of te herinneren.

Ontwikkeling
Eerst werden Doodles ingezet voor internationaal belangrijke en wereldwijd bekende gebeurtenissen in het heden, verleden en de toekomst, maar Google breidt dit steeds meer uit. Nu kun je niet alleen een Doodle verwachten tegelijk met de rest van de wereld op Valentijnsdag, Oud en Nieuw en de verjaardag van PAC-MAN, maar ook bij nationale gebeurtenissen zoals de kroning van Willem Alexander, 30 april j.l. En Google stopt hier niet, Google viert niet alleen haar eigen verjaardag ieder jaar, maar ook die van ons sinds 2010. Wanneer je ingelogd van Google gebruik maakt op de dag van je verjaardag zie je een verjaardags Doodle. Als je erop klikt ga je naar jouw Google Plus account en wanneer je erover heen hovert met je muis staat er ‘Happy Birthday, [jouw naam]’.

Likeability
Door het vieren van allerlei persoonlijke, nationale, internationale, globale en historische momenten via Doodles, bouwt Google een flinke likeability op. Waar andere merken vooral veel kritiek krijgen wanneer zij hun logo ook maar minimaal veranderen, verandert Google haar logo dagelijks voor (bepaalde) gebruikers en dit wordt meer gevierd dan bekritiseerd. Google als merk wordt hierdoor meer als uniek persoon met een mening gezien dan als merk alleen. Het doel is vooral om gebruikers te entertainen en meer te betrekken. Daarom zijn de Doodles vaak vrolijk en zelfs vaak interactief. Zo is de Doodle van PAC-MAN het spelletje PAC-MAN en voor de gebruikers die echt betrokken zijn, is er ook nog een zogeheten easter egg te vinden. De easter egg in PAC-MAN was dat de gebruiker nog een extra ‘coin’ kon inwerpen en dan kwam Ms. PAC-MAN ook in het spel en was het Google logo opeens een multi-player game. Ook wordt de Doodle ingezet wanneer Google een serieuzere mening wilt verspreiden. 18 januari 2012 plakte Google een stuk zwart tape over het logo om te laten zien dat ze tegen het censureren van het internet zijn.

Resultaat
Het resultaat van het creëren van likeability, nieuwsgierigheid en het gevoel dat Google menselijk is, is dat gebruikers meer willen. Doodles hebben geen specifieke gebruikswaarde, maar worden toch zo gewaardeerd dat er vraag naar is vanuit gebruikers. Mensen zijn nieuwsgierig wat de volgende Doodle zal worden, praten erover en delen het via sociale media met hun vrienden. Niet alleen gebruikers praten erover, ook andere media zijn enthousiast en schrijven er, net als ik, artikels over. Dit alles is natuurlijk onvervangbare gratis waardering, publiciteit en reclame. Google beseft dat wanneer je wat geeft aan jouw consument het loyaliteit en betrokkenheid terug kan verwachten. Het laat ook zien dat het niet heel moeilijk hoeft te zijn en ook niet per se een nuttig product voor het bedrijf hoeft te zijn. Google weet van branding en het kan geen kwaad dit als voorbeeld te nemen.

Weet jij nou nog een gebeurtenis die Google niet mag overslaan in de Doodles. Via proposals@google.com verzamelt Google suggesties van de gebruikers.

Wil je hierop reageren?
Tweet naar @merge_media.
Of stuur ons een bericht op Facebook.

Vind je dit net zo interessant als wij?
Drink eens een inspirerende kop koffie met één van onze digital & social media experts.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: