Betrokkenheid: Volgens Ronald Giphart


Sociale media, engagement en loyale consumenten. Het zijn misschien overdreven Web2.0 termen voor de gemiddelde analoge romanschrijver, maar niet voor Ronald Giphart. Giphart leeft echt in het nu en beseft de waarde van sociale media en interactie met de lezer en uit dit in misschien wel het meest interactieve schrijfproject tot nu toe. Het heet: ‘Volkskrant Feuilleton’ en is te volgen via de papieren krant, de vrij traditionele reactieloze website, interactief Facebook en sociaal Twitter.

Web2.0

Web2.0 staat voor een sociaal interactief internet, waar iedereen participeert en journalist is en dat is de hedendaagse werkelijkheid. Toch is dit minder hevig dan vaak door ‘Web2.0 Guru’s’ gepretendeerd wordt. Veel mensen hebben hun stem gevonden op het internet, maar niet de hele massa is ineens actief bezig met het verkondingen van hun ideeën. Veel luisteren alleen, net zoals ze deden tijdens het tijdperk van Web1.0. Toch moet men de invloed van de actieve internetgebruiker niet onderschatten. Helemaal niet omdat de internetgebruiker wereldwijd met ruim 2,4 miljard sterk is. En dit aantal groeit steeds sneller. Sinds 2000 is het internetgebruik en de internetverspreiding met 566,4% gestegen. Deze continue groei in combinatie met het feit dat steeds meer gebruikers zich bewust worden van de mogelijkheid tot interactiviteit en invloed -gezamenlijk of alleen- is iets om rekening mee te houden. Alleen zenden en er vanuit gaan dat jouw consument het zo wel goed vindt, is niet meer goed genoeg. Er moet op z’n minst geluisterd worden naar de mening van de gebruiker en als je echt loyaliteit wenst zou je er goed aandoen de gebruiker de mogelijkheid te bieden om ook actief invloed te hebben op het product.

Volkskrant Feuilleton

De Volkskrant heeft dit in samenwerking met Giphart goed aangevoeld. Ze zullen op de redactie gedacht hebben: “Hoe verkopen we meer kranten? Hoe verkopen we kranten überhaupt in een periode dat steeds meer mensen hun dagelijkse nieuws online lezen? Hoe zorgen we dat lezers van een column, dezelfde column week in week uit loyaal blijven lezen?” Als oplossing is bedacht om de lezer te betrekken bij de inhoud van de krant en in dit geval de column van Giphart. Dit kan niet alleen op de site zelf, maar vooral op het sociale media kanaal: Facebook. En ja dit werkt, want wanneer je als lezer zelf invloed hebt gehad op de inhoud van de column, ben je elke week weer benieuwd hoe jouw invloed daadwerkelijk terugkomt in de ‘final version’.

Facebook Pagina

Dit project is niet alleen op de voet te volgen, maar ook daadwerkelijk te beïnvloeden. Niet eens met de koers van het verhaal? Hier kan je niet alleen meer de schrijver verantwoordelijk voor houden, want jij kunt de koers veranderen door inhoudelijk met Giphart en de andere lezers in gesprek te gaan. De omschrijving van de speciale Facebook pagina leest dan ook:

“Schrijver Ronald Giphart schrijft voor de Volkskrant een wekelijkse romanfeuilleton, waarbij hij de lezers regelmatig om advies vraagt.”

Op deze Facebook pagina houdt Giphart contact met de lezers, plaatst hij polls voor het verdere verloop van het verhaal en vraagt hij informatie over zaken waar hij zelf te weinig vanaf weet. Deze wekelijkse romanfeuilleton wordt dus geschreven door Giphart zelf maar wordt inhoudelijk gevormd door de ‘wisdom of the crowd’. Niet alleen deelt hij hier zijn eigen content, maar ook de content die geproduceerd is door zijn lezers. Zo schrijft lezer Theo Steppers elke week een blog over het feuilleton.

Resultaten

Moeilijk is het om als buitenstaander harde resultaten te geven. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat deze manier van het betrekken van de lezer een goede invloed heeft op de koop- en leescijfers van de Volkskrant. Want een betrokken lezer is geïnvesteerd in de wekelijkse uitkomst en leest het feuilleton dus graag. Wanneer zo’n lezer een krant koopt en moet kiezen uit al het aanbod is hij waarschijnlijk geneigd deze keer voor die fijne interactieve Volkskrant te gaan.

De Facebook pagina zelf loopt erg goed voor een online pagina die gaat over een column in een Nederlandse offline krant. Op dit moment heeft de Facebook pagina 747 volgers en dit aantal groeit al sinds het begin rustig door. Zelfs tijdens de kerstreces en dus een pauze in het feuilleton is het aantal gegroeid, terwijl tijdens zo’n pauze natuurlijk het risico gelopen wordt volgers te verliezen. Dit experiment is echter zo succesvol dat tijdens de reces het aantal toenam van 634 naar 731. Op de pagina zelf is de interactiviteit groot. Giphart post geregeld statusupdates, vragen en polls en geen enkele post blijft zonder reacties. De volgers reageren niet alleen oppervlakkig, maar gaan inhoudelijk in discussie met de schrijver en de andere volgers. Deze activiteit blijft constant hoog omdat Giphart –ook al is hij dat niet verplicht- echt naar de input van zijn volgers luistert en deze tot nu toe altijd in zijn stukken verwerkt.
 Kortom! Ook als jouw content vooral offline is, kan een online sociale aanpak voor loyaliteit zorgen onder jouw bestaande consumenten en kan het zelfs nieuwe consumenten kennis laten maken met jouw product en aan je binden. Doe er je voordeel mee. De mogelijkheden liggen echt voor je open.

Wil je hierop reageren?
Tweet naar @merge_media.
Of stuur ons een bericht op Facebook.

Vind je dit net zo interessant als wij?
Drink eens een inspirerende kop koffie met één van onze digital & social media experts.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: