Creativiteit: Volgens John Cleese

John Cleese – a lecture on Creativity from janalleman on Vimeo.

Normaal gesproken vind je hier een blog over betrokkenheid, deze keer vind je een blog over creativiteit op aanraden van onze artdirector Sander. John Cleese (Brits acteur, comedian, schrijver en producer) legde in 1991 al in een hoorcollege uit wat creativiteit is en hoe je het kan inzetten. Inmiddels is het 2013 en is dit hoorcollege nog steeds relevant. Het is dan ook naast ontzettend grappig, echt op wetenschap gebaseerd en hij legt uit op basis van zijn eigen ervaringen. Wat insights in creativiteit kunnen natuurlijk ook geen kwaad als je probeert je klanten te bereiken en betrekken.

Het hele hoorcollege duurt ruim een half uur, maar is zeker de moeite waard om helemaal te bekijken. Niet alleen om de waardevolle informatie, maar zeker ook voor de grappen. Niet zoveel tijd? Kijk hem dan later. Ik zal de belangrijkste punten voor je toelichten. Cleese geeft een recept voor creativiteit en focust zich op vijf factoren die je kan inzetten om je leven creatiever te maken. Deze 5 factoren kunnen ervoor zorgen dat je in de ‘open mode’ komt en je makkelijker creatief kunt zijn:

1. Ruimte

“You can’t become playful, and therefore creative, if you’re under your usual pressures.”

Je moet ruimte creëren van je dagelijkse beslommeringen. Je moet je zelf er helemaal voor afsluiten. Je hebt dus een stille ruimte voor jou alleen nodig, waar je door niks anders dan je eigen creativiteit gestoord kan worden.

2. Tijd

“It’s not enough to create space; you have to create your space for a specific period of time.”

Volgens Cleese is het belangrijk naast een ruimte ook een specifieke tijd af te bakenen. Je moet weten wanneer je normale leven weer begint. Dat is de enige manier waardoor je echt even uit de alledaagse ‘closed mode’ kan stappen in de ‘open mode’, omdat het een gedefinieerd begin en einde heeft. Hij legt dit uit aan de hand van Huizinga’s wetenschappelijke concept van ‘play’.

3. Tijd

“Giving your mind as long as possible to come up with something original.”

Je zal merken wanneer je in je ‘space-time-oasis’ zit dat je gedachten al snel afdwalen naar allerlei triviale dingen en taken die je nog moet doen in het “normale leven”. Dit moet je gewoon even laten gaan, want na een tijdje zullen je gedachten vanzelf stiller worden. Daarom heeft het dan ook geen zin om minder dan 30 minuten te nemen om na te denken en creatief te zijn. Het is namelijk erg frustrerend als je eindelijk in de ‘open mode’ terecht komt en creatieve gedachten beginnen te stromen, dat je alweer moet stoppen. Hij suggereert dan ook dat je er ongeveer 1,5 uur voor moet nemen. Na een half uur niksen heb je dan nog een heel uur om creatief te denken. Na 1,5 uur heb je volgens Cleese waarschijnlijk wel even een pauze nodig om zo productief mogelijk te blijven. Het is productiever om 3x 1,5 uur in te plannen dan in één keer 4,5 uur.

4. Zelfvertrouwen

“Nothing will stop you being creative so effectively as the fear of making a mistake.”

Dit is wederom uit te leggen met het concept van ‘play’. ‘Play’ is een experiment. Wat gebeurt er als ik dit doe? Wat gebeurt er als ik dat doe? De essentie van ‘play’ is dan ook complete openheid, alles moet kunnen gebeuren. Alles is goed. Je kan dus niet creatief zijn als je bang bent dat je iets verkeerds kan doen.

5. Humor

“The main evolutionary significance of humor is that it gets us from the closed mode to the open mode quicker than anything else.”

Lachen brengt ontspanning en humor maakt ons ‘playful’. Cleese begrijpt dan ook niet dat wanneer er een oplossing nodig is voor iets lastigs en serieus, humor zo’n taboe is, omdat daar het onderwerp te serieus voor zou zijn. Hij is van mening dat hier mogelijkheden blijven liggen. Hij legt dit uit aan de hand van het voorbeeld dat als je met vrienden tijdens een etentje grappen maakt, de ideeën die daaruit voort komen niet per definitie niet serieus of minder waard zijn. Om problemen creatief op te lossen is ‘playfulnes’ nodig en daarom zegt Cleese:

“Giggle all you want!”

Wil je hierop reageren?
Tweet naar @merge_media.
Of stuur ons een bericht op Facebook.

Vind je dit net zo interessant als wij?
Drink eens een inspirerende kop koffie met één van onze digital & social media experts.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: