Actueel: De sociale verkiezingen

Vandaag is de dag. Vandaag mogen we met z’n allen stemmen voor de toekomst van ons land. Ga je stemmen? Heb je al gestemd? Tot de stembussen sluiten wordt er nog steeds druk campagne gevoerd. Reis je met de trein? Dan heb je vast een flesje vruchtensap van de VVD in je tas en een rode roos van de PvdA in je hand. En is het gelukt? Ben je omgekocht? Dit jaar zijn we weer 4 jaar verder sinds de vorige verkiezingen en kunnen we niet meer om de feiten heen dat steeds meer Nederlanders actief zijn op internet en sociale media en dat steeds meer mensen dit 24/7 gebruiken via hun smart phones. Volgens Boris van der Ham is 90% van de Nederland bevolking online te bereiken. Wat betekent dat voor de verkiezingsstrijd? Hoe worden sociale media gebruikt met betrekking tot de verkiezingen van 2012?


Voorspellingskracht van Twitter
Nog lang niet iedereen zit op Twitter, maar één ding hebben de meeste Twitteraars gemeen: Ze tweeten over van alles en vooral over wat ze vinden. Twitter is dan ook een platform dat veel relevante informatie genereert. Het wordt alleen nog niet altijd goed ingezet. Leo Wildrich blogger voor Buffer geeft zes voorbeelden waarin Twitter een betrouwbare bron is gebleken voor het voorspellen van verschillende gebeurtenissen en uitkomsten in de toekomst. De eerste die hij noemt is de politieke uitkomst van de verkiezing van de New Hampshire Primary. Twitter voorspelde de overwinning voor Romney en voor de tweede plaats een nek-aan-nekrace tussen Paul, Huntsman en Santorum. De echte uitslag was: Romney (37%), Paul (23%), Huntsman (17%), Gingrich (10%), Santorum (10%) en Perry (1%). Pretty close, right? Verder voorspelde Twitter hoe men zich voelt op vrijdag en de revolutie van Egypte. Ook is bewezen dat Twitter jouw eigen nabije toekomst kan voorspellen, de economische markt en de verspreiding van virale ziektes. Deze voorspellingen bewijzen dat wanneer er tijd wordt gestoken in het analyseren van Twitter-data dit mogelijkheden kan bieden voor marketing en daarom ook voor de politiek en dan vooral tijdens de verkiezingstijd.

Obama
Twitter kan ingezet worden om de uitslag van verkiezingen te voorspellen, maar Twitter kan ook ingezet worden om de kans op de overwinning te vergroten. Dit is wat Obama zich maar al te goed realiseerde tijdens de verkiezingen van 2008. Nu in 2012 snapt de tegenpartij het ook en is het budget voor het campagnevoeren en analyseren van sociale media drastisch verhoogd. Maar terug naar de overwinning van Obama in 2008. Een grote factor in deze overwinning was zijn inzet van sociale media en digitale technologie bij het ophalen van campagnegeld, maar belangrijker nog, in het creëren van een loyale achterban die zich onvoorwaardelijk voor hem inzette. Via de sociale media legde hij niet de nadruk op het vragen om geld en stemmen, maar om de inzet, tijd en betrokkenheid van zijn achterban. Dit zorgde voor het gevoel van empowerment bij zijn kiezers en dit werkte: Ze raakten betrokken en geïnvesteerd en gingen vrijwillig campagne voeren voor Obama. Door deze manier van campagnevoerder kun je zeggen dat de achterban van Obama de verkiezingen voor hem gewonnen hebben. Het kijken naar een goede sociale media aanpak, kan dus behoorlijke successen opleveren.[blackbirdpie url=”https://twitter.com/BarackObama/status/992176676″%5D

Gebruik sociale media verkiezing 2012
Dat sociale media veel gebruikt worden door de Nederlandse bevolking is de politiek in Den Haag gelukkig ook opgevallen. Daarom gebruiken een hoop lijsttrekkers en partijen verschillende sociale kanalen in hun communicatie naar de kiezer. Het gebruik, aantal followers en interactie verschillen echter onderling nog behoorlijk. Exxtra heeft dit mooi en treffend vormgegeven in de volgende infographic over het politieke sociale media gebruik:

Voorspelling verkiezing 2012
Een aantal Nederlandse analisten hebben dit jaar de sociale media op het gebied van de verkiezingen goed in de gaten gehouden en hebben voorspellingen gemaakt voor de uitslag van vandaag.
Exxtra kwam op de volgende uitslag:
Zoals af te lezen komt deze sociale media uitslag behoorlijk overeen met de traditionele statistieken van Maurice de Hond. Vandaag is het moment van de waarheid. Hoe dicht zit het sentiment op de sociale media bij de echte uitslag van de verkiezingen? Wat denk jij? Gaat Rutte echt winnen? Wordt het kabinet echt Paars?[blackbirdpie url=”https://twitter.com/VVD/status/245756225709555712″%5D%5Bblackbirdpie url=”https://twitter.com/emileroemer/status/245770727977009153″%5D%5Bblackbirdpie url=”https://twitter.com/PvdA/status/245834062382641152″%5D%5Bblackbirdpie url=”https://twitter.com/geertwilderspvv/status/245806615507398656″%5D

Conclusie van deze blogpost is in ieder geval dat sociale media een rol spelen in deze huidige maatschappij en dat het gebruikt kan worden voor het meten van sentiment, voor het voorspellen van uitslagen en zelfs voor het betrekken van de kiezer. De Nederlandse politiek heeft hierin het eerste voorzichtige voetje gezet, maar kan hier nog gigantisch in groeien als je kijkt naar het gebruik en succes van het sociale media gebruik van de VS ten tijden van verkiezingen.

Happy voting!

Wil je hierop reageren?
Tweet naar @merge_media.
Of stuur ons een bericht op Facebook.

Vind je dit net zo interessant als wij?
Drink eens een inspirerende kop koffie met één van onze social media experts.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: