Actueel: Cookies

Sinds 5 juni is de cookiewet ingevoerd. Dit wist je natuurlijk allang. Wat je misschien nog niet wist is dat de verwarring over deze wet -een maand verder- nog steeds voortduurt. Lees vooral even verder als je geïnteresseerd bent in de cookiewetgeving en als je wilt weten hoe we het hier bij Merge Media aanpakken.

Cookies

Een cookie is een klein tekstbestandje dat door de bezochte website op de computer van de gebruiker wordt geplaatst. Het cookie wordt bij het volgende bezoek aan dezelfde website uitgelezen door de browser. Dit kan ontzettend handig zijn. Cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat Facebook ons wachtwoord onthoud en dat de Apple Webstore precies weet wat we in ons winkelwagentje hebben gegooid. Cookies kunnen dus erg handig zijn voor de gebruiker. Ze kunnen ook bruikbaar zijn voor de aanbieder. Via cookies kunnen site aanbieders bijhouden hoe de gebruiker de site gebruikt en hierop inspelen. Er bestaan ook nog third-party cookies. Deze cookies komen niet van de site aanbieder, maar van een derde partij. YouTube plaatst bijvoorbeeld een cookie wanneer er een filmpje is geplaatst en deze wordt bekeken. Adverteerders gebruiken het om de advertenties die de gebruikers zien tijdens het surfen aan te passen aan hun persoonlijke voorkeuren.

Wetgeving

Er zijn dus een hoop verschillende cookies en de meeste websites gebruiken ze dan ook. Dus waar komt die cookiewet nou eigenlijk precies op neer? Er zijn twee zaken belangrijk: Informeren en toestemming vragen. Ten eerste moet je elke individuele gebruiker informeren over jouw cookies en waar deze precies voor gebruikt worden. De gebruiker moet dit proces kunnen begrijpen en op basis van deze kennis een weloverwogen keus kunnen maken. Ten tweede moet er aan elke individuele gebruiker toestemming worden gevraagd om cookies te mogen gebruiken. Er bestaan uitzonderingen. Voor noodzakelijke cookies hoeft geen toestemming te worden gevraagd. Een webwinkel kan niet functioneren zonder cookies, omdat er dan geen producten in het winkelwagentje kunnen worden geplaatst. Deze cookies zijn noodzakelijk voor de webwinkel, maar ook voor de gebruiker. Statistieken bijhouden voor cookies kan door de site aanbieder ook als noodzakelijk worden gezien, maar vallen hier niet onder. Van deze cookies heeft de site aanbieder profijt, maar de gebruiker niet (direct).


© René Krewinkel

 

De praktijk blijkt lastig. Op 5 juni, toen de wet in werking ging, had nog bijna geen enkele website maatregelen genomen. Zelfs verschillende sites van politieke partijen, die betrokken waren bij deze wet, waren nog niet aangepast. Er bestond dus onduidelijkheid. Hoe moet de gebruiker geïnformeerd worden? Hoe moet er nou precies om toestemming gevraagd worden? OPTA, de telecommunicatietoezichthouder, bood ook geen model. Elke aanbieder moet dus voor zichzelf beslissen welke vorm van informeren en toestemming vragen het best past bij zijn site. Dat er toestemming is gegeven moet in ieder geval 5 jaar bewaard worden als bewijs. Daarom is de meest gebruiksvriendelijke manier om deze toestemming te registreren via een cookie. Oh, how ironic! Nu bijna een maand later blijkt de cookiewet nog steeds voor onduidelijkheid en onvrede te zorgen. Nog steeds niet iedere site is aangepast, nog steeds niet iedereen weet wat te doen en er zijn zelfs partijen die voor een reactieve houding hebben gekozen en het weigeren te doen totdat ze een waarschuwing hebben gekregen.

Pro-actief

Een andere houding is de pro-actieve houding: Dus wel je website aanpassen op de beste manier die je je kan bedenken. Deze houding hebben ook wij gekozen. Ook al is de aanbieder van de site -onze klant- aansprakelijk, hebben wij onze klanten pro-actief benaderd om ze te informeren over de wetgeving en aan te bieden om ze te helpen met het technische gedeelte om deze wet zo goed mogelijk te volgen. En de klant waardeert dit. Waarom zou je risico lopen als dat niet nodig is?

Kortom ‘that’s the way the cookiewetgeving crumbles’. Pun intended.

Wil je nòg meer weten?
Lees hier de daadwerkelijke regelgeving.
Een simpelere uitleg vind je hier.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: