Betrokkenheid: En ‘design of everyday things’

In het design van een product zijn drie partijen van belang: De eindgebruiker, de opdrachtgever en de designer. Deze drie groepen hebben alle drie andere achtergronden, wensen, belangen en technische ervaring. Donald Norman is een bedrijfsadviseur, raadslid, keynote spreker en auteur van verschillende boeken en columns. Hij is vooral geïnteresseerd in ‘human-centered design’. De design challenge die hij dan ook in zijn The Design of Everyday Things beschrijft, gaat over hoe de eindgebruiker beter betrokken moet worden bij de totstandkoming van een product om bruikbaarheid, en dus succes, te waarborgen.

Hill-climbing
Volgens Norman gaat er bij goed design veel tijd en evolutie overheen: Het design wordt getest, problemen worden ontdekt en aangepast en dit proces herhaalt zich totdat het design precies goed is. Dit proces heet ‘hill-climbing’: Is een aanpassing goed, dan neem je een stapje de heuvel op. Is een aanpassing fout dan neem je een stapje naar beneden en probeer je met de volgende aanpassing weer dichterbij die top te komen. Deze manier van natuurlijk design, is echter niet in elk designproces mogelijk. Vaak is er te weinig tijd, te weinig middelen of geld. Een product wordt namelijk niet alleen gemaakt voor de designer, maar vooral voor de opdrachtgever en uiteindelijk voor de eindgebruiker.

De geschiedenis van het toetsenbord
Een voorbeeld van een design waarin de technologie meer te zeggen had over het resultaat dan de eindgebruikers, was de typemachine. Want waarom zou het toetsenbord de letters niet logisch op alfabet hebben zitten? Dit is puur zo gekomen om een mechanisch probleem op te lossen. Het probleem met de vroegste typemachines was namelijk, dat als je twee letter dichtbij elkaar per ongeluk te snel of tegelijk indrukte, de typearmen op elkaar sloegen en de machine dus blokkeerde. Omdat letters zoals de ‘i’ en de ‘e’ vaak na elkaar gebruikt worden, werd besloten deze letters ver van elkaar te plaatsen op het toetsenbord en zo de mogelijk te geven om sneller te kunnen typen zonder al te veel kans op blokkering. Uiteindelijk heeft het qwerty-toetsenbord gewonnen en ook al hebben we nu geen last meer van mechanische blokkeringen zoals op de ouderwetse typemachine, dit zal ook zo blijven, omdat de gebruiker dit toetsenbord nu ook gewend is.

Het designerprobleem
Ook al zullen de meeste designers de zuivere intentie hebben om hun product zo goed en bruikbaar mogelijk te maken voor de eindgebruiker, dit lukt niet met intentie alleen. Het probleem is dat de designer zo goed is in zijn werk, dat hij expert is op het gebied van zijn product en dus al een stuk meer begrijpt en vanzelfsprekend vindt in zijn design dan een eindgebruiker. Nog een probleem is dat een designer vaak eigenlijk niet werkt voor de eindgebruiker van zijn product, maar voor een opdrachtgever die niet vanzelfsprekend ook de eindgebruiker is. Een opdrachtgever is over het algemeen meer geïnteresseerd in kosten van materiaal, tijd en verkoopbaarheid. Dit kan ten koste gaan van het gebruiksgemak voor de eindgebruiker.

Norman’s advies
Volgens Norman is er geen substituut voor interactie met en het bestuderen van de uiteindelijke echte gebruikers van een design. Het is een moeilijk taak, maar om ervoor te zorgen dat designs niet alleen mooi in de ogen van de designer zijn en ook niet alleen efficiënt voor de opdrachtgever, moeten designers proberen om meer voor de eindgebruikers te ontwerpen. Onthoud bijvoorbeeld dat het voor een gebruiker vaak niet gaat om het design en het object zelf, maar of ze er hun taak goed mee kunnen uitvoeren. Bij een computersysteem houdt dat dus in dat hoe onzichtbaarder het systeem is, hoe fijner het werkt voor een leek. Kortom, de betrokkenheid van de eindgebruiker bij het designproces is belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat het product zo bruikbaar mogelijk wordt, de gebruiker het een fijn product vindt en daarom jouw product dus intensiever gaat gebruiken.

Bron:
Norman, Donald. The Design of Everyday Things. Basic books, 2002.

Wil je hierop reageren?
Tweet naar @merge_media.
Of stuur ons een bericht op Facebook.

Vind je dit net zo interessant als wij?
Drink eens een inspirerende kop koffie met één van onze digital & social media experts.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: