Betrokkenheid: Remixing is OK


Copyright in combinatie met technologieën die zijn voortgebracht door de nieuwe media: Het blijft een discussiepunt waar al jaren geen consensus in gevonden wordt. De mainstream media industrie ziet graag dat copyright ten strengste wordt uitgevoerd en iedereen die zich schuldig maakt aan piracy, remixing en peer-to-peer sharing gestraft. Voor gebruikers en juist veel jongeren voelt downloaden, remixen en peer-to-peer sharing echter als natuurlijk en voelen de strenge copyright regels als achterhaald en onterecht. Lawrence Lessig, founder van het concept Creative Commons, pleit voor minder strengere copyright regels die kunnen voldoen aan de (winst) wensen van de mainstream media, maar er ook voor zorgen dat jongeren niet meer gecriminaliseerd hoeven te worden. Wanneer remixing getolereerd wordt zal dat gunstig zijn voor de inkomsten van de mainstream media en loyalere betrokken consumenten creëren.

Lossere Copyright regels
Lessig schreef verschillende teksten en boeken over dit onderwerp, waarvan Free Culture het concept en voordelen van Creative Commons treffend uitlegt en Remix de voordelen van het toelaten van remixen van copyrighted content illustreert. Al in 2009 is hij te gast in het satirische Amerikaanse televisieprogramma The Colbert Report om zijn boek Remix te komen promoten. In dit zes minuten durende interview vat hij zijn boek en zijn doel beknopt samen. En mooier, Steven Colbert illustreert gelijk hoe de ideeën van Lessig succesvol kunnen worden toegepast in een mainstream televisieshow en hoe het de kijker/fan betrekt en loyaal maakt.

(Wanneer iFrame niet werkt, kijk het filmpje hier)

In dit interview legt Lessig uit waarom het remixen van copyrighted content door consumenten zou moeten worden getolereerd. Colbert gaat hier als (fictioneel) conservatieve anchorman fel tegenin. Hij overdrijft hoe hij na het luisteren van een liedje, het liedje nog een keer koopt om het opnieuw te luisteren. Voor hem en conservatief Amerika is remixing en het flexibeler maken van copyright regels dus uit den boze. Hij brengt dit alles satirisch en versterkt hiermee Lessig’s punt dat copyright regels nog erg ouderwets en achterhaald zijn. Hij sluit het filmpje af door direct in de camera de kijker aan te kijken en te zeggen: “The book is Remix. Remember no remixing.” Natuurlijk spoort hij hier alleen maar zijn loyale kijker aan, dit interview juist wel te remixen.

En met succes. Twee weken later, was het resultaat van zijn “verbod op remixen” te zien in zijn show:

(Wanneer iFrame niet werkt, kijk het filmpje hier)

Een hoop kijkers voelden zich aangemoedigd om het interview te remixen en postten hun filmpjes op YouTube. Deze filmpjes zorgden stuk voor stuk voor een Buzz rond de aflevering met Lessig en spoorden meer mensen aan het televisieprogramma te bekijken. Verder wilde de remixer graag zien wat met zijn remix gedaan werd en wilde dus geen aflevering missen. Ook voelden deze remixers zich direct betrokken bij de content van het programma en werden dus op deze manier engaged. Op elke manier hoe je dit fenomeen kan bekijken, bracht het The Colbert Report extra kijkers en loyalere kijkers.

Remixen is niet alleen OK, het is vruchtbaar
Dit voorbeeld laat zien dat Lessig’s ideeën toepasbaar zijn, juist ook voor de mainstream media die bang is voor winstverlies. Colbert illustreert precies dit met zijn programma en zijn website, die speciaal gebouwd is voor de participerende remixende trouwe kijkers a.k.a. The Colbert Nation. Het televisieprogramma is niet alleen extreem populair in Amerika, maar over de hele wereld en kan dit zijn door de vrijheid die het programma aan zijn fans geeft en hoe het programma zijn fans op deze manier betrekt en aan ze bindt.

Bronnen:

Lessig, Lawrence. Free Culture. How Big Media Uses Technology and the Law to Lock Down Culture and Control Creativity. New York: The Penguin Press, 2004.

Lessig, Lawrence. Remix: Making Art and Commerce Thrive in the Hybrid Economy New York: The Penguin Press, 2008.

Wil je hierop reageren?
Tweet naar @merge_media.
Of stuur ons een bericht op Facebook.

Vind je dit net zo interessant als wij?
Drink eens een inspirerende kop koffie met één van onze digital & social media experts.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: