Betrokkenheid: Attention Economy

Wat ben je nu aan het doen? Wat heeft nu jouw volle aandacht? Waarschijnlijk niet zoveel. Ik hoop natuurlijk dat het lezen van dit blog jouw volle aandacht heeft, maar het zou zomaar kunnen -en behoorlijk waarschijnlijk zijn- dat je ondertussen bedenkt wat je vanavond gaat eten en welke boodschappen je nog moet doen. Dat is offline. Online is er misschien nog wel veel meer wat op dit moment jouw aandacht vraagt. Hoeveel tabs heb je nou eigenlijk openstaan in je browser? Ik heb er zeven open en dat valt nog best wel mee. Terwijl je dit blog leest is de kans groot dat je smartphone meldt dat er een reactie op Facebook of een reply op Twitter je aandacht nodig heeft en zing je –al dan niet hardop- mee met de muziek die je luistert via Spotify. Tiziana Terranova geeft Communicatie Sociologie op de Universiteit van Napels en een deel van haar werk focust op deze nieuwe situatie waar we ons in begeven: de Attention Economy.

Informatie

Wat is informatie? Veel mensen zien informatie als content en dat is inderdaad één van de meest gangbare definities van het begrip informatie. Informatie als content is inhoudelijk interessant en leerzaam. Het zegt iets over iets. Het zegt iets over je bedrijf of juist over je klant. De inhoud is dus waardevol. Wat het nog waardevoller maakt is dat de vorm online ervoor zorgt dat het makkelijk te kopiëren, delen en versturen is. Alleen online is er een klein probleempje voor informatie om zijn waarde te behouden.

ADD en overload

ADD: Attention Deficit Disorder. Dit is natuurlijk een uiterst serieuze ziekte, maar lijden we er tegenwoordig niet allemaal een beetje aan? Het houdt in dat we steeds slechter worden in het focussen op één ding. Maar dan bedoel ik ook echt: één ding. Dus een boek lezen, zonder de radio aan, zonder te denken aan wat voor cadeautje je gaat kopen voor de verjaardag van je zus en zonder te reageren op alle piepjes die je Smartphone naast je maakt. Of het lezen van dit blog, zonder je Spotify, YouTube, Twitter, Facebook en e-mail die ook ondertussen je aandacht vragen. Lukt het je om zo’n lap tekst te lezen, zonder tussendoor even afgeleid te worden? Het probleem met informatie is dat het de aandacht van zijn ontvanger consumeert. Online is echter een wereld met een overload aan informatie. Niet alle informatie vindt dus een ontvanger die het aandacht geeft en daarmee neemt de waarde van informatie af.

Attention Economy

Er is nu een situatie waar er een armoede is ontstaan aan aandacht door de overvloed aan informatiebronnen. Wat is er waardevol in een economie? Dat is hetgeen wat schaars is. Dit maakt dus dat aandacht veranderd is in een waardevol goed. Aandacht is natuurlijk een wat abstract begrip. Gelukkig is Web2.0 de plek voor investeerders om dit goed ten volste te benutten. Aandacht is op het Sociale Web namelijk steeds makkelijker te meten via shares, likes en comments. Veel bedrijven vinden het moeilijk om te investeren in hun aanwezigheid op Sociale Platformen als Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn en ga zo maar door. Maar wanneer je je realiseert dat alleen een website niet genoeg is om gezien te worden, besef je dat aandacht online in deze tijd onbetaalbaar is. ‘Sharing’ is echt ‘caring’ en ‘caring’ is natuurlijk de vorm van aandacht waar je naar streeft. Dus onderscheid je in de informatie die je biedt en stimuleer je gebruiker om er aandacht aan te geven, want dan pas val je op tussen de overload aan informatie online.

Bronnen:
Tiziana Terranova, ‘Three Propositions on Informational Cultures’ and ‘Free Labour’, in Network Culture: Politics for the Information Age (London: Pluto Press, 2004), pp. 6-97.

Tiziana Terranova. ‘New Economy, Financialization and Social Production in Web 2.0’, in Andrea Fumagalli and Sandro Mezzadra (eds) Crisis in the Global Economy: Financial Markets, Social Struggles and New Political Scenarios, trans. Jason Francis McGimsey (Los Angeles: Semiotext(e), 2010), pp. 153-170.

Tiziana Terranova. ‘Attention, Economy and the Brain’, Culture Machine 13 (2012), http://www.culturemachine.net/index.php/cm/article/view/465/484

Wil je hierop reageren?
Tweet naar @merge_media.
Of stuur ons een bericht op Facebook.

Vind je dit net zo interessant als wij?
Drink eens een inspirerende kop koffie met één van onze digital & social media experts.

Deze post is oorspronkelijk gepubliceerd in het Merge Media blog. Klik hier om naar de originele post te gaan.

Advertisement

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: